Blått og Rått

Blått og Rått

Blått & Rått - Så lenge det er live…

Blått & Rått kunne i fjor se tilbake på hele 20 års eksistens som rockeband. Gjennom et pent knippe studio-CDer med eget låtmateriale, og ikke minst som live-band, har Blått & Rått oppnådd en posisjon som et av de mest markante band fra Finnsnes og Midt-Troms-regionen gjennom tidene. Av avisa Nordlys har de blitt omtalt som Nord-Norges svar på The Rolling Stones.

Siden dannelsen i 1991 som et mer eller mindre rent bluesband, har repertoar og besetning gjennomgått store endringer. Likevel har bandets kjerne av nøkkelpersonell vært tilnærmet intakt siden 1994, da Svein Kaspersen kom inn som vokalist/frontmann. Men mest av alt har Kaspersen vært bandets udiskutabelt viktigste kraft på låtskriversiden, selv om bassist Ronald Alertsen, gitarist Steinar Steffensen, trommeslager Knut Amundsen med flere, også har gitt viktige bidrag til den kreative prosessen i bandet gjennom årenes løp.

Også etter at den lokalt halvt legendariske Steffensen på gitar valgte å gi seg i 2008, og ble erstattet av Kjetil Andreassen, har Blått & Rått i sin nyeste inkarnasjon jobbet ufortrødent videre. De har klart å ta nye steg fremover musikalsk blant annet gjennom et spennende samarbeid med den svenske produsenten Janne Bark (fra Ulf Lundells band). Dette har resultert i så forskjelligartede ting som en vakker duett mellom Kaspersen og svenske Lena Jinnegren på låten ”En”, og en rå og upolert ”Kjøter blues” sammen med Terje Nilsen fra Bodø. Blått & Rått ble også invitert til å delta på den årlige Tom Waits-festivalen i 2010, hvor bandet høstet lovord for sine lokale nordnorske tolkninger av den amerikanske legendens verker.

I januar 2011 ble det holdt en storslagen 20-års jubileumskonsert i Finnsnes kulturhus, hvor bandet sammen med sine musikalske gjester presenterte et tverrsnitt av hele sin plateproduksjon, både på egen label og på Tylden AS.

Audun Tylden som døde like før jubileumskonserten, ble hyllet med en følelsesladet tolkning av ”Kurt Jensens Bluesgitar”, en av platedirektørens favorittlåter, som også bidro til at han ga bandet platekontrakt i sin tid.

Blått & Råtts katalog av låter har stor bredde i det musikalske uttrykket. Fra aggressiv, hardtslående, manisk og metallisk rock via mer radiovennlige ting med anstrøk av vekselvis både pop, country, folk og reggae — og til myke og vakre ballader, nærmest akustisk visepop. Alltid på nordnorsk dialekt og med tekster det er verdt å lytte nærmere til. Styrken og særpreget ved låtene klarer bandet å formidle godt også fra scenen — en egenskap som kanskje er den aller viktigste for et rockeband å være i besittelse av.

En live-CD med den megetsigende tittelen ”Så lenge det er live” ble utgitt på egen label i 2011, og en ny singel med tittelen ”Fredløs” produsert av Janne Bark og med den svenske artisten Nilla Nielsen som gjestevokalist, kom ut tidlig i 2012. En milepæl ble også nådd i februar 2012 da Blått & Rått for første gang opptrådte på Rockefeller i Oslo på ”Remember That Night, sammen med storheter som Ken Hensley fra Uriah Heep og Junipher Greene. Bandet ble også valgt til å varme opp for Kaizers Orchestra på et fullsatt Ottos, Finnsnes i slutten av april, og et nytt studioalbum er i emning i løpet av høsten.

Blått & Rått fortsetter å gi alt — så lenge det er live…!

Olaf Øwre
April 2012